Ľudia budú svoje úspory z 2. piliera čerpať podľa nových pravidiel

05.06.2014 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) - Prostredníctvom programového výberu si bude môcť svoje úspory z druhého dôchodkového piliera vybrať viac ľudí. Počíta s tým novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Na rokovanie ju predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. "Zrodila sa anuitná novela, ktorá prináša zodpovedné riešenia v prospech spotrebiteľov a podporuje dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému," povedal minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Pôvodne rezort práce navrhoval, aby si prostredníctvom programového výberu mohli vybrať svoje úspory tí sporitelia, ktorých dôchodok by bol vyšší ako štvornásobok sumy životného minima, čo v súčasnosti predstavuje 800 eur. Po novom však naň budú mať nárok všetci tí, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a čerpali by dôchodok len z priebežného piliera.

Podľa odhadov rezortu práce, sa zmena dotkne približne 12 % sporiteľov, do budúcnosti by sa však ich počet mal zvýšiť na 20 %. Možnosť vybrať si časť nasporenej sumy sa bude týkať najmä tých sporiteľov, ktorých zárobok je nad 1,25- násobkom priemernej mzdy. To znamená, že sa to v praxi bude týkať ľudí, ktorí zarábajú minimálne 1030 eur v hrubom vyjadrení.

Tí ľudia, ktorí nebudú mať nárok na programový výber, si budú musieť kúpiť doživotný dôchodok. Ten im bude poisťovňa vyplácať do konca ich života.

Novinkou v tzv. anuitnej novele je aj zavedenie možnosti dedenia po zakúpení si doživotnej penzie z druhého piliera. Časť tohto dôchodku sa bude podľa pozmeňujúceho návrhu dediť aj po tom, ako už bude seniorovi vyplácaná renta zakúpená z jeho úspor. V prípade, ak dôchodca umrie do siedmich rokov od začiatku vyplácania dôchodku z druhého piliera, zvyšná časť renty určená na týchto sedem rokov by mala byť predmetom dedičského konania. Následkom zavedenia tejto formy dedenia však bude to, že doživotné penzie sa sporiteľom znížia približne o 2 %.

Ďalšou zmenou, ktorú prinesie novela zákona, je aj to, aby si ľudia, ktorí poberajú dôchodok a popri tom stále pracujú, mohli požiadať každoročne o navýšenie dôchodku. Túto zmenu ocenil opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS). "Je to veľmi dôležité pre pracujúcich dôchodcov aj živnostníkov. Každý jeden rok si budú môcť dať zvýšiť dôchodok za tú odpracovanú dobu, za tie zaplatené odvody, čiže nebudú musieť čakať na to, kedy im pracovný pomer skončí. Aj pracujúci živnostníci popri dôchodku budú môcť každý rok zaznamenať určité zvýšenie penzie za odpracované roky," vyzdvihol.

Zriadiť sa má aj centrálny elektronický ponukový systém. Spravovať ho bude Sociálna poisťovňa (SP). Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS), SP a poisťovne budú do neho vkladať údaje potrebné na určenie splnenia podmienok nároku na dôchodok. Predkladanie ponúk do systému má podľa rezortu práce zabezpečiť najmä transparentnosť vo vyplácaní dôchodkov z 2. piliera. V praxi bude fungovať tak, že sporiteľ príde do konkrétnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti a požiada si o dôchodok z 2. piliera. DSS túto informáciu zašle do ponukového systému, ktorý bude spravovať SP. Tá potom predloží sporiteľovi jeho nasporenú sumu a na ňu dajú komerčné poisťovne konkrétne ponuky. Poisťovne na vykonávanie tejto činnosti budú musieť získať licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS). Sporiteľ by mal od poisťovní dostať ponuky do jedného až dvoch dní. "Takýto systém zabezpečí pre sporiteľa rýchly prístup k jeho dôchodku. Je to zrozumiteľné a komfortné riešenie, ktoré garantuje transparentnosť a zároveň podporuje konkurenčné prostredie poisťovniam," tvrdí Richter.

Ruší sa aj podmienka sporiť si na dôchodok v druhom pilieri minimálne desať rokov. Ako uviedlo MPSVR SR v novele zákona, jedinou podmienkou, aby človek mohol čerpať nasporené prostriedky, je dosiahnutie dôchodkového veku.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý predložili Ján Podmanický (Smer-SD) a Jozef Mihál (SaS). Navrhli, aby poisťovne z prebytku výnosov z umiestnenia prostriedkov technických rezerv vyplácali väčší podiel poisteným.

Novela zákona má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2015, okrem vybraných ustanovení, ktoré nadobudnú účinnosť už v tomto roku. Dôchodky z druhého piliera sa budú prvýkrát vyplácať v roku 2015. Rezort práce očakáva, že peniaze z druhého piliera dostane približne 3000 sporiteľov.
 

Vyberte región